Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012


ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ

Μετά την απελευθέρωση του 1821 θεσμοθετήθηκε η εκπαίδευση των Ελλήνων. Μάλιστα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκουμε καινοτόμες ιδέες που τον ίδιο καιρό, δεν είχαν υιοθετηθεί ακόμη στην Ευρώπη.
Μια τέτοια καινοτόμος ιδέα ήταν ο σχολικός κήπος. Συγκεκριμένα: …Κάθε σχολείο οφείλει να κατασκευάζεται σε χώρο 15 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει τον σχολικό κήπο και το διδακτήριο….. Για να εξασφαλιστεί ο σχολικός κήπος προβλεπόταν η παραχώρηση και μοναστηριακής περιουσίας.
Μέσα από τον σχολικό κήπο ο μαθητής έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση και αποκτά βιωματικά σχέση μαζί της.
Γιατί μόνο με την βιωματική σχέση του παιδιού με την φύση, μπορεί να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση, να προστατεύσουμε την φύση. Η προστασία της φύσης δεν είναι θέμα γνώσης ούτε βιβλίων ούτε βίντεο ούτε υψηλών αναφορών και βραβείων. Είναι ζωή. Είναι το ζωντανό βίωμα μέσα από το οποίο ο μαθητής θα αφομοιώσει την σχέση του με την φύση. Ο σχολικός κήπος είναι εφόδιο για τον νέο να ζήση. Μαθαίνει να παράγει την τροφή του. Μαθαίνει ότι το καλύτερο είναι αυτό που φτιάχνει ο καθένας μόνος του.
Στο σχολείο της αυτάρκειας μαθαίνουμε να παρασκευάζουμε διάφορα: μουσταλευριά, σαπούνι μπουγάδας, πετιμέζι, ψωμί κ.λ.π.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΥΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Με σχολικούς κήπους σε 21 σχολεία της Κορινθίας την περσινή σχολική χρονιά, πιστεύουμε ότι ο σχολικός κήπος είναι μια υπέροχη στιγμή της σχολικής ζωής, έντονα συναρπαστική για τους μαθητές. Οι σχολικοί κήποι στην Κορινθία είναι φύλακες των παραδοσιακών ποικιλιών. Ζωντανές τράπεζες σπόρων. Καλλιεργούν τις παλιές ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών. Αναπαράγουμε και πολλαπλασιάζουμε το παραδοσιακό γενετικό υλικό. Πολλές φορές τα παιδιά τρώνε από τις παραγωγές τους και θα ήτανε καλό να γινόταν συχνά στην διάρκεια της χρονιάς. Φτιάχνουν τραγούδια για τον κήπο τους και στήνουν θεατρικά.

Η δημιουργία του σχολικού κήπου είναι επιβεβλημένη.
Στην αυλή των σχολείων να δημιουργηθεί ο σχολικός κήπος. Έστω και σε μερικά τετραγωνικά που μπορούμε να τα βρούμε διώχνοντας τα τσιμέντα ή την πίσσα. Ακόμη και στις βεράντες ή σε ταράτσες ή όπως είπε ένας συνάδελφός μας στα σκαλοπάτια, στα παράθυρα, σε παρτέρια πάνω από το τσιμέντο, οπουδήποτε. Αλλά ακόμα και σε ζαρντινιέρες και γλάστρες θα το παλέψουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου