Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οικολογικά φυτοφάρμακα των κηπουρών


Οικολογικά φυτοφάρμακα των κηπουρών



1)Σαπουνόνερο εναντίον εντόμων
Ένα σκεύασμα για την αντιμετώπιση των εντόμων είναι με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα.Δρα προληπτικά και κατασταλτικά, είναι 100% οικολογική μέθοδος και επιπλέον εκτός από τη μελίγκρα βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων μικρόσωμων εντόμων.Τα φυτά μας θα "γυαλίσουν", θα καθαρίσουν και θα δείχνουν πιο όμορφα και πιο "ζωντανά".
Τρίβουμε πράσινο σαπούνι.Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό, μέσα σε ένα ψεκαστήρα.Προσθέτουμε 2-3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα. Κλείνουμε και ανακινούμε καλά.Ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό και επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί μετά από 1 εβδομάδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ψεκάζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και ποτέ κάτω από ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.  

2)Σπρέι σόδας για τους μύκητες
Για να απαλλάξουμε τα φυτά μας από το ανεπιθύμητο ωίδιο και άλλα είδη μυκήτων, μπορούμε να κάνουμε εύκολα και απλά ένα σπρέι σόδας με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι:
Βάζουμε στο ψακαστηράκι μας το νερό και προσθέτουμε λάδι και στη συνέχεια πράσινο σαπούνι. Ανακινούμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ξύδι και μαγειρική σόδα. Ανακινούμε πάλι καλά και ψεκάζουμε τα φυτά μας. Καταπολεμά και άλλους μύκητες εκτός από το ωίδιο, αλλά και μερικά μικρά έντομα

3)Φυσικό εντομοκτόνο με σκόρδο και μαϊντανό
Σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο και 4,5 κούπες τριμμένο μαϊντανό. Βράζουμε το μείγμα μέχρι να μείνουν μόνο 2 κούπες νρού ,στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ψεκάζουμε με το μείγμα όλα τα φυτά μας. Είναι αρκετά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση πολλών εντόμων.

4)Μύκητες; Δώστε τους γάλα
Και τα φυτά θέλουν το γάλα τους. Ανακατέψτε το γάλα με νερό σε αναλογία 1 γάλα με 9 μέρη νερό και ψεκάζουμε το φυτό κάθε 5-7 ημέρες κάνοντας τουλάχιστο 3 επαναλήψεις 

5)Σαλιγκάρια; Κεράστε τα μπύρα
Για να τα κρατήσετε μακριά , ρίξτε στάχτη ή αλάτι γύρω από τα φυτά που θέλετε να προστατέψετε. Προσοχή όχι κοντά στα φυτά γιατί θα καούν. Θυμηθείτε να τα ανανεώνετε κάθε φορά που βρέχονται.
Επίσης τα σαλιγκάρια τρελένονται για μπύρα. Βάζουμε σε ένα μπολάκι ή κεσεδάκι 2 δάχτυλα μπύρα και τα παραχώνουμε σε διάφορα σημεία στον κήπο.Τα σαλιγκάρια προσελκύονται.

6)Τσουκνίδα κατά των εντόμων
Σε μια λεκάνη βάλτε 1 μέρος τσουκνίδα και 10 μέρη νερό. Ανακατέψτε καλά ώστε οι τσουκνίδες να καλυφθούν από το νερό και αφήστε το μείγμα για 24 ώρες.Στη συνέχεια σουρώστε και ψεκάστε τα φυτά. Οι προσβολές θα μειωθούν ή θα εξαλειφθούν τελείως.Επιπλέον τα φυτά δυναμώνουν και αποκτούν ανθεκτικότητα σε επιθέσεις από έντομα.


Γενικά για όλα τα σκευάσματα ισχύουν τα εξής:
Ψεκάζουμε όλο το φυτό, πάντα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Δεν εφαρμόζουμε τα παραπάνω ιδιοσκευάσματα όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από 10 ημέρες περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου