Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Φυτοσκόπιο

Κλάδεμα της Τριανταφυλλιάς

Στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα κάνουμε ένα δεύτερο ελαφρύ κλάδεμα, με σκοπό τη διόρθωση του σχήματος του φυτού και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία το Φθινόπωρο.
details-images


Η σωστή εποχή για κλάδεμα τριανταφυλλιάς
Η πλέον κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, είναι ο χειμώνας μετά τις πολλές παγωνιές και πριν ξεκινήσει η βλάστηση. Συνήθως μέσα Ιανουαρίου άλλα ανάλογα τον καιρό μπορεί να γίνει και Φεβρουάριο. Στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα κάνουμε ένα δεύτερο ελαφρύ κλάδεμα, με σκοπό τη διόρθωση του σχήματος του φυτού και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία το Φθινόπωρο.
Κλαδεύουμε μόνο τις περσινές τριανταφυλλιές, που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Θα κλαδέψουμε όλες τις υπόλοιπες τριανταφυλλιές μας, ακόμα και εκείνες που δεν έχουν ρίξει όλα τους τα φύλλα.

Πως γίνεται το κλάδεμα τριανταφυλλιάς
-Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το τριαντάφυλλο.
-Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί. Η κατεύθυνση της τομής είναι αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
-Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
-Κλαδεύουμε όλα τα σάπια κλαδιά. Επίσης τα ξερά, στραβά και αυτά με χτυπήματα.

Τι προσέχουμε στο κλάδεμα τριανταφυλλιάς
-Υποχρεωτικά κοφτερό ψαλίδι. Εάν μια τομή δεν είναι λεία μπορεί να μαζέψει μικρόβια και υγρασία.
-Επειδή οι τριανταφυλλιές έχουν πολλές αρρώστιες, κάθε φορά που τελειώνουμε το κλάδεμα μιας τριανταφυλλιάς, απολυμαίνουμε τις λεπίδες για να μην μεταδώσουμε τυχόν ασθένειες. Ένα καθάρισμα με βαμβάκι και μπλε οινόπνευμα είναι αρκετό.
-Εάν έχουμε μονοφόρες τριανταφυλλιές, δηλ. ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο, το κλάδεμα γίνεται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
-Όλα τα κομμένα φύλλα και κλαδιά τα καίμε και δεν τα κάνουμε κομποστ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Για να αποφύγουμε ασθένειες
-Δεν κλαδεύουμε τις βροχερές μέρες ή όταν φυσά έντονος αέρας
-Το χειμώνα δεν κλαδεύουμε εάν έχει πολύ κρύες ημέρες, ούτε το καλοκαίρι με καύσωνα.
-Εάν έχει πέσει χιόνι δεν κλαδεύουμε. Επιπρόσθετα, είναι πολύ επικίνδυνο και για εμάς. Αφήνουμε να παρέλθει η χιονόπτωση και να περάσει ο πιθανός παγετός , που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκβλάστηση των οφθαλμών.
-Μετά το κλάδεμα εάν κάνει δυνατό αέρα ή ζεστή, πυκνώνουμε τα ποτίσματα διότι οι τομές του κλαδέματος αυξάνουν τα ποσοστά εξάτμισης της εσωτερικής υγρασίας.
-Στις γερασμένες τριανταφυλλιές μετά το κλάδεμα κάνουμε και μια ελαφριά λίπανση, ώστε να ενισχύσουμε την αναγέννηση.
-Εάν κάνει κρύο και δημιουργηθούν ζημίες στις τριανταφυλλιές, κόβουμε τα καταστραμμένα μέρη.
-Εξειδικευμένες φροντίδες κλαδέματος για: Θαμνώδεις τριανταφυλλιές. Κόβουμε τα κλαδιά στο 1/3 του μήκους τους.

Λίπανση τριανταφυλλιάς
Για μέγιστη και δυνατή ανθοφορία ενισχύουμε με οργανική ουσία πριν την Άνοιξη. Από Άνοιξη έως αρχές Καλοκαιριού καλό είναι να λιπαίνουμε 20-20-20(Ν-P-K) και σίδηρο , ψευδάργυρο , μαγγάνιο.

Κρικέλας Απ. Χρήστος
Γεωπόνος Msc ΓΠΑ
Email: christoskrikelas@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου