Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Flow Magazine-Εκπαιδευτικοί κήποι σε σχολεία της Ν. Υόρκης

Εκπαιδευτικοί κήποι σε σχολεία της Ν. Υόρκης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 28/11/2012
Εκπαιδευτικοί κήποι σε σχολεία της  Ν. ΥόρκηςΣε μία από τις πιο γνωστές πόλεις του κόσμου, δείχνουν έμπρακτα την οικολογική τους πολιτική. Αν και δεν πρόκειται για κάτι νέο, τα σχολεία της πόλης διαθέτουν κήπους και μικρές φάρμες για εκπαιδευτική χρήση στις ταράτσες και τους υπαίθριους χώρους τους. Είναι θεαματικός ο αριθμός της ανόδου τους, καθώς από 40 που υπήρχαν πρόπερσι, φέτος οι κήποι φτάνουν τους 232!
Για τις κηπευτικές κατασκευές στα κτίρια της πόλης, σημαντική ήταν η συνεισφορά του προέδρου του δήμου, κ. Scott M. Stringer, ο οποίος χορήγησε 3 εκατομμύρια δολάρια. Αν και υπήρχαν πολλοί που ήταν αντίθετοι στο σχέδιο αυτό και τις πράξεις του κ. Stringer, ο ίδιος αναφέρει πως δεν τα θεωρεί απλά διακοσμητικά, αλλά αίθουσες διδασκαλίας. Τα παιδιά, μαθαίνουν όσο ασχολούνται με τη φύση ή φυτεύουν.
Αξίζει να αναφέρουμε πώς κάθε ένας από τους κήπους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν κάποιοι, που προσφέρονται για να εκπαιδευτούν τα παιδιά σε οικολογικές τεχνολογίες, ενώ σε άλλα σχολεία, μαθαίνουν για νέα είδη χλωρίδας. Οι επιλογές σε γενικές γραμμές είναι πολλές. Εκτός των άλλων, οι μαθητές εκπαιδεύονται για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί. Με στόχο την εκπαίδευση στη φύση, οι διευθύνσεις των σχολείων παροτρύνουν ολοένα και περισσότερους καθηγητές να το εφαρμόσουν. Για παράδειγμα οι καθηγητές καλλιτεχνικών, μπορούν να μάθουν στα παιδιά τα χρώματα και πώς να σχεδιάζουν τη γραμμή του ουρανού, οι μαθηματικοί θα μπορούν να τους εξηγήσουν καλύτερα τις διαστάσεις των επιφανειών και άλλα…
Εκπαιδευτικοί κήποι σε σχολεία της  Ν. ΥόρκηςΟ σημαντικότερος από όλους αυτούς τους κήπους βέβαια, βρίσκεται πάνω από το κτίριο που στεγάζει τα τρία δημόσια σχολεία (Earth School, Public School 64 και Tompkins Square Middle School). Ο κήπος αυτός διαθέτει δεκάδες είδη φυτών από πράσα μέχρι λεμονιές και οι μαθητές των σχολείων εκπαιδεύονται συχνά εκεί. Τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με τη φύση και παίρνουν πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή. Ο χώρος περιλαμβάνει και καφετέρια, στην οποία μαγειρεύονται υγιεινά σνακ.  Υπεύθυνος για αυτό είναι ο αρχιτέκτονας, κ. Michael Arad. Όπως έχει και ο ίδιος αναφέρει, πολλά παιδιά, λόγω της ζωής στη μεγαλούπολη, δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει εκτός. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν άμεση οπτική και εμπειρική επαφή με τη φύση. Το κόστος αυτού του έργου υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατομμύριο δολάρια καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πλεξιγκλάς  για τις γλάστρες και γαλβανιζέ περιφράξεις. Εάν υπήρχαν περισσότεροι πόροι βέβαια, θα είχαν πραγματοποιηθεί επιπλέον προσθήκες όπως κατασκευές υδροπονίας ή ένα μικρό θερμοκήπιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου